Plasele cu nod si fara nod – in domeniul lucrarilor sportive, plasele folosite sunt mereu impartite in aceste doua categorii. Care este diferenta dintre plasele cu nod si fara nod? Care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui tip de plasa? Din ce material sunt realizate? Aici vei gasi raspunsul la toate aceste intrebari! Am pregatit un scurt ghid pentru a te ajuta sa deosebesti cele doua tipuri de plase.
Inainte de a vedea care sunt diferentele dintre plasele cu nod si fara nod, ar fi bine sa clarificam cateva aspecte legate de variantele de nume sub care s-ar putea sa mai gasesti mentionate aceste plase. De cele mai multe ori, pe internet vei gasi cele doua tipuri de plase sub urmatoarele denumiri:
- Plase cu nod – Knotted Nets
- Plase fara nod – Knotless nets, Raschel nets sau plase Raschel
In gama de produse Life Sport Nets avem ambele tipuri de plase. Nu se poate spune ca una dintre plase ar fi mai buna, intotdeauna trebuie sa se tina cont de specificul proiectului, de adaptarea la context.
Acum haide sa aflam cum se fabrica aceste plase si care sunt diferentele dintre plasele cu nod si fara nod, dar si avantajele si dezavantajele fiecareia.
Plasele cu Nod si fara Nod – Comparatie
Mod de fabricare
In ceea ce priveste fabricarea plaselor cu nod si fara nod, acestea sunt de obicei realizate intr-un cadru, folosind un utilaj automat. In unele cazuri, plasa cu noduri se poate produce si manual.
Punctul de pornire pentru crearea ambelor plase este monofilamentul. In sectorul sportiv, acesta se realizeaza in general din polietilena si are un diamentru de aproximativ 0.25 mm – 0.30 mm.
Avand in vedere ca plasele de protectie sportive sunt supuse abraziunii si impactului puternic, numarul de monofilamente determina o durabilitate diferita pentru fiecare tip de plasa.
Fabricarea plasei cu nod
Caracteristica principala in fabricarea acestui tip de plasa este nodul. Pentru producerea Plasei Knotted, firele sunt imbinate printr-un singur nod englezesc.
Fabricarea plasei fara nod
In realizarea acestei plase, materia prima sunt filamentele, nu firele rasucite. Fibrele sunt tesute intr-un mod unitar, imbinarea filamentelor realizandu-se prin coasere. Coaserea se face cu ajutorul unui utilaj de tesut in stil Raschel cu ace automate. Astfel, plasa fara nod mai este denumita si Plasa Raschel datorita acestui proces de fabricatie.
Diferentele dintre plasele cu nod si fara nod
Compozitia firului/ filamentului din care plasele sunt produse
O prima diferenta intre plasele cu nod si fara nod este compozitia firului/ filamentului.
De exemplu, sa ne gandim la o plasa sportiva cu diamentrul de aproximativ 2 mm. Pentru o plasa cu nod cu acest diametru se vor utiliza pana la 30 de monofilamente, in timp ce pentru o plasa fara nod cu acelasi diametru se vor folosi doar intre 9 – 11 monofilamente.
O alta deosebire intre cele doua tipuri de plase este si aspectul acestora. Aceasta nu este o caracteristica functionala, cat una legata de preferinta.
Atunci cand alegi intre cele doua tipuri de plase, recomandarea noastra este sa iei in considerare avantajele si dezavantajele fiecarei plase in functie de specificul proiectului sportiv.
Avantaje si dezavantaje
Plasa cu nod
Avantaje
- Plasele cu nod au o durabilitate ridicata.
- Acest tip de plasa are o rezistenta crescuta la impact. De aceea, plasele cu nod sunt recomandate in special in sporturile in care exista un impact direct puternic intre plasa si minge, cum ar fi in tenis.
- Plasele cu nod sunt usor de reparat in cazul ruperii sau desfacerii unui nod si nu se destrama.
Dezavantaje
- Plasele cu nod sunt mai grele decat plasele Raschel.
Plasa fara nod
Avantaje
- Plasele fara nod sunt usoare si retin mai putina umezeala.
- Ofera un camp vizual mai mare.
Dezavantaje
- Plasele fara nod se destrama la ruperea accidentala a firelor.
- Nu sunt la fel de puternice precum cele cu nod din cauza numarului redus de monofilamente.
- Atunci cand plasele fara nod se uzeaza/ rup, acestea nu se repara la fel de usor precum plasele cu nod.
Materiale
Plasele cu nod si fara nod se pot fabrica din mai multe materiale precum: polipropilena, poliester, polietilena sau nailon.
Majoritatea plaselor sportive din gama Life Sport Nets sunt realizate din polipropilena, polietilena sau poliester de calitate inalta.
Recomandari Life Sport Nets
In concluzie, iti recomandam sa alegi plasele cu nod datorita rezistentei si a durabilitatii lor sporite.
Plase cu nod din oferta noastra:
- Fileu Tenis – Plasa cu nod din polietilena HD, grosime 3 mm, stabilizata la UV, impermeabila, ochiuri de plasă 45×45 m.
- Plasa Protectie Polipropilena 3 mm – Plasa cu nod din polipropilena de de inalta calitate, stabilizata la razele UV , cu rezistenta foarte mare.
Contacteaza-ne pentru a afla mai multe!
Iti stam la dispozitie pentru a gasi plasele sportive adaptate proiectului pe care vrei sa il realizezi!
0743-55.99.82 (Cornel) | comenzi@arenasystems.ro